07 apr

Iskender Kebab: Een Symfonie van Smaak

In de rijke schatkamer van de Turkse keuken neemt Iskender Kebab een bijzondere plaats in. Dit gerecht, genoemd naar zijn uitvinder İskender Efendi uit Bursa eind 19e eeuw, vertegenwoordigt de ultieme verfijning van smaken en texturen, samengebracht in een harmonieuze symfonie die de zintuigen prikkelt. Laten we duiken in de geschiedenis en het unieke karakter van Iskender Kebab.

De Geschiedenis van Iskender Kebab

Iskender Kebab vindt zijn oorsprong in de late 19e eeuw in de stad Bursa, gelegen in Noordwest-Turkije. İskender Efendi, de uitvinder, zocht naar nieuwe manieren om het traditionele döner kebab te serveren. Hij kwam op het idee om het vlees op een bedje van pide (Turks brood) te leggen, overgoten met gesmolten boter, tomatensaus, en geserveerd met yoghurt aan de zijkant. Deze innovatieve samenstelling werd snel een culinaire sensatie.

Unieke Samenstelling van Iskender Kebab

Iskender Kebab is een meesterwerk van smaaklagen. Het begint met dun gesneden döner kebab, traditioneel bereid van lamsvlees, dat royaal wordt geserveerd over stukjes licht geroosterde pide. De hete tomatensaus en gesmolten boter worden eroverheen gegoten, waarna het gerecht wordt afgetopt met een royale lepel yoghurt. Dit samenspel van smaken en texturen maakt Iskender Kebab tot een onvergetelijke ervaring.

Recept: Thuisgemaakte Iskender Kebab

Ingrediënten:

Voor de Kebab:

 • 500 gram lamsvlees of rundvlees, dun gesneden
 • Zout en peper naar smaak

Voor de Saus:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • Zout en peper naar smaak

Voor de Servering:

 • 4 stukken pide of Turks brood, in blokjes gesneden en licht geroosterd
 • 100 gram boter
 • 250 gram yoghurt, op kamertemperatuur
 • 2 tomaten, in plakjes (optioneel)

Bereidingswijze:

 • Kebab Bereiden: Kruid het vlees met zout en peper. Grill het vlees op hoog vuur tot het goed gaar is, ongeveer 2-3 minuten aan elke kant. Houd het warm.
 • Tomatensaus Maken: Verhit de olijfolie in een pan en voeg de geperste knoflook toe. Voeg na een minuut de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
 • Boter Smelten: Smelt de boter in een aparte pan tot het lichtbruin is.
 • Serveren: Leg de geroosterde pide blokjes op een bord. Verdeel het gegrilde vlees over de pide. Giet de hete tomatensaus over het vlees en pide, gevolgd door de gesmolten boter. Serveer met een lepel yoghurt aan de zijkant en garneer met tomatenplakjes.

Conclusie

Iskender Kebab is niet alleen een gerecht; het is een viering van smaak, innovatie en traditie. Het belichaamt de rijke culinaire geschiedenis van Turkije en biedt een unieke eetervaring die blijft verrassen en behagen. Dit recept brengt een stukje van deze traditie naar je eigen keuken, waar je met familie en vrienden kunt genieten van de diepe smaken en rijke geschiedenis van Iskender Kebab.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *